BLOG

Najważniejsze przyprawy w kuchni polskiej

W starożytności doceniano zioła. Wykorzystywano je w medycynie i dodawano do potraw. Dziś również stosuje się zioła i przyprawy, w codziennej diety. Mają właściwości zdrowotne i zmieniają smak dań. Możemy sami je uprawiać w przydomowym ogródku, na balkonie i w domu. Czytaj dalej


Vege ze smakiem - mieszanki do dań bezmięsnych

Warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Stawiając na zdrowe odżywianie, nie musimy iść na kompromisy, wybierając pomiędzy wartościami odżywczymi oraz walorami smakowymi. Wyjątkowy smak dań kuchni roślinnej podkreślają odpowiednio dobrane zioła oraz mieszanki przypraw. Wyjaśniamy, jak przyprawiać dania roślinne, aby urzekały niezwykłym smakiem i aromatem. Czytaj dalej


Od czego zależy kolor przyprawy?

Przyprawy to niezbędne składniki niemalże wszystkich potraw. I choć nie odgrywają szczególnego znaczenia odżywczego dla naszego organizmu, trudno z nich zrezygnować. Mianowicie dzięki nim dania zyskują odpowiedni smak i kolor. Stosowane są zarówno w przygotowaniu tradycyjnych, jak i orientalnych przepisów. Na rynku znaleźć można ich całe mnóstwo, a poszczególne z nich różnią się między sobą nie tylko właściwościami i krajem pochodzenia, ale także kolorem. Warto wiedzieć, jakie znaczenie ma barwa przyprawy i jak jej intensywność wpływa na późniejsze walory smakowe dania. Czytaj dalej


Na co zwracać uwagę czytając składy przypraw?

Polacy z roku na rok stają się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Wielu z nas przed włożeniem danego produktu spożywczego do sklepowego koszyka czyta jego skład. Zrozumieliśmy, że im bardziej przetworzona jest żywność, którą spożywamy, tym gorzej odbija się ona na naszym zdrowiu. Coraz więcej z nas sięga po zdrowe i ekologiczne produkty Nie inaczej dzieje się w przypadku wyboru przypraw. Czytaj dalej


Jak dobrze doprawić rybę z grilla?

Chyba większość z nas nie może doczekać się wiosny, czyli pory, gdy rozpoczynamy pierwsze grillowania. Poza tradycyjnymi kiełbaskami, szaszłykami i karkówką, na ruszcie coraz częściej pojawiają się ryby: pstrąg, sandacz, łosoś czy halibut. Jak doprawić rybę, by oczarowała podniebienia gości? Sprawdźmy! Czytaj dalej


Przyprawy przyjazne alergikom

Na opakowaniach przypraw, tak jak i innych produktów spożywczych, możemy przeczytać ich skład. To informacja szczególnie ważna dla alergików, dla których kontakt z alergenem może skończyć się tragicznie. Czy istnieją przyprawy przyjazne alergikom? Jakie alergeny można spotkać w przyprawach? Tymi zagadnieniami zajmiemy się w dzisiejszym wpisie. Czytaj dalej