BLOG

Najważniejsze przyprawy w kuchni polskiej

W starożytności doceniano zioła. Wykorzystywano je w medycynie i dodawano do potraw. Dziś również stosuje się zioła i przyprawy, w codziennej diety. Mają właściwości zdrowotne i zmieniają smak dań. Możemy sami je uprawiać w przydomowym ogródku, na balkonie i w domu. Będziemy mieli pod ręką zioła i w każdej chwili użyjemy podczas gotowania. Oczywiście wszystkich nie sadzimy, ponieważ potrzebują specjalnych warunków do wzrastania. Firma Kaczor sp. z o.o. Polsmaki sprowadza je z różnych zakątków świata. W aromatycznej krainie przypraw i ziół kupimy wszystkie niezbędne produkty, które zmienią smak dań, a przy dłuższym stosowaniu, pozwolą nam cieszyć się zdrowiem. Fachowcy z Instytutu Żywności i Żywienia w 2016 roku opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w której po raz pierwszy uwzględniono również zioła. Dlatego warto stosować jak najwięcej ziół i przypraw, które oprócz oczywistych walorów smakowych mają również działanie prozdrowotne. Flawonoidy, fenylopropanoidy, antocyjany, terpeny oraz inne związki zawarte w ziołach poprawiają metabolizm cholesterolu, mają działanie aktyoksydacyjne, działają bakteriobójczo i wirusobójczo. Używając ziół i przypraw możemy ograniczyć stosowanie soli i cukru. Prozdrowotne działanie ziół zostało udowodnione przez wielu naukowców, więc wykorzystujmy produkty do każdej potrawy.

Najważniejsze przyprawy w kuchni polskiej

Polska kuchnia słynie z doskonałego smaku już od niepamiętnych czasów. Na przysmaki polskich kucharzy zjeżdżała się niegdyś szlachta z całej Europy. Wbrew pozorom polska kuchnia to nie tylko schabowy z ziemniakami czy golonka, bo mamy wiele książek z przepisami kuchni staropolskiej i współczesnej. Tajemnica tkwi nie tylko w produktach, ale też w przyprawach i ziołach, które są doskonale łączone i dodane w odpowiedniej ilości. Gospodynie domowe i kucharze mają swoje sposoby przyrządzania potraw. Często dzień wcześniej przygotowują mięso, by nabrało odpowiedniego aromatu. Używają różnorodnych przypraw i oczywiście warzyw, bez których nie byłoby możliwe, przyrządzenie posiłku. Najchętniej wybieranymi ziołami, które są stosowane w naszej kuchni to m.in.:

Bazylia — sprawdza się w sałatkach i marynatach mięsnych. Ma właściwości lecznicze, znane od lat, ułatwiające pracę układu pokarmowego.

Czosnek – ma wyjątkowy smak i zapach, stosowany jest w większości potraw mięsnych. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, środkiem leczniczym na przeziębienia i wiele schorzeń.

Majeranek – jest doskonałą przyprawą kuchenną, stosowaną do niemal wszystkich potraw. Mięso z dodatkiem majeranku ma doskonały smak i aromat. Bez majeranku trudno jest wyobrazić sobie polską kuchnię. Napary z tym ziołem stosuje się głównie na oczyszczenie górnych dróg oddechowych.

Koperek – dodawany jest głównie do ziemniaków, nadaje im niepowtarzalny smak. Koperek jest bazą do tworzenia zup i sosów koperkowych. Ma właściwości odżywcze, zawiera witaminy: A, B i C oraz żelazo, wapń i magnez.

Lubczyk – dawniej nazywany był rośliną miłości. Nadaje doskonały smak zupom, pierogom i sosom, więc stosują go wszyscy kucharze. Posiada ona właściwości moczopędne i stopuje proces fermentacji w jelitach.

Czarnuszka – dodawana jest do przyprawiania pieczywa, mięs, serów, sałatek i przetworów. Regularne stosowanie czarnuszki wpływa korzystnie na układ immunologiczny. Przyprawa eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia, Zwarte w niej związki, skutecznie podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów, które są niezbędne do walki z anemią. Czarnuszka ma silne działania antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, jak i blokuje wydzielanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne).

Gorczyca — stosowana od wieków w Polsce, Chinach i Grecji. Gorczycę dodaje się do sosów, śledzi i przetworów. Jest surowcem zielarskim. Gorczycą wypełnia się poduszki i materace, działa rewelacyjnie na kręgosłup.

Jałowiec – jest rewelacyjnym dodatkiem do mięs, kiełbas, bigosów, pieczeni z mięsa, potraw jarzynowych i marynat. Polecany jest osobom mającym problemy z układem pokarmowym, oddechowym i moczowym. Jałowiec stosuje się na afty, brodawki, problemy żołądkowe, choroby dróg moczowych i nerek. Dawniej stosowano go przy reumatyzmie i artretyzmie. Jałowiec działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból pojawiający się w chorobach stawów.

Oprócz wspomnianych ziół i przypraw mamy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, cynamon, paprykę, kminek, mirt oraz wiele mieszanek ziół, w które warto zaopatrzyć się w polskiej firmie Kaczor sp.z o.o, znanej pod nazwą marką Polsmaki. Przemyślana kompozycja przypraw, nadaje nie tylko doskonały smak i aromat, ale też wygląd daniom. Najważniejsze jednak są właściwości prozdrowotne.

Wróć do bloga