Produkty

Zdrowe przyprawy

O tym, że to właśnie zioła i przyprawy w dużej mierze decydują o smaku i zapachu potraw, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak nie każdy wie, że nie wszystkie mieszanki przyprawowe dostępne w sklepach są zdrowe. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest dokładnie czytanie składów przed zakupem. Zresztą, jest to dobry nawyk podczas każdych zakupów żywnościowych. Jednak w tej sytuacji zasadne jest pytanie – jakie powinny być przyprawy, abyśmy mogli je uznać za zdrowe i tym samym bezpiecznie wykorzystać w przygotowywanych daniach?

Zdrowe przyprawy to takie, których smak nie jest poprawiony dodatkiem soli, cukru lub sztucznymi wzmacniaczami smaku, a koloru nie uzyskano poprzez dodatkowe zastosowanie barwników. POLSMAKI to polska marka, która oferuje zdrowe przyprawy, zioła i mieszanki przyprawowe o przejrzystych składach. Korzystamy wyłącznie z certyfikowanych surowców, by dać naszym Klientom to, co najlepsze w naturze.

Mieszanki przypraw w sprzedaży detalicznej

Ważną część naszej oferty stanowią gotowe mieszanki przypraw i przyprawy dla gastronomii, jednak nie zapominamy także o tych, którzy gotują amatorsko. Nasze produkty znajdują zastosowanie nie tylko w rękach profesjonalnych kucharzy. Przyprawy do kebabu, potraw z grilla, ryb, mięs, a także sosy i marynaty oraz mieszanki dekoracyjne pozwalają na udane kulinarne eksperymenty każdemu pasjonatowi gotowania, który chce zachwycić gości na obiedzie, przyjęciu czy pikniku wyśmienitym smakiem i aromatem dań.

Prozdrowotne działanie ziół i przypraw

Fachowcy z Instytutu Żywności i Żywienia w 2016 roku opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w której po raz pierwszy uwzględniono również zioła. Nie stało się tak bez przyczyny, ponieważ nie od dzisiaj wiadomo, że przyprawy oprócz oczywistych walorów smakowych mają również działanie prozdrowotne. Badania pokazują także, że to właśnie zioła sprawiają, że częściej sięgamy po zbawienne dla naszego zdrowia dania z warzyw.

Flawonoidy, fenylopropanoidy, antocyjany, terpeny oraz inne związki zawarte w ziołach poprawiają metabolizm cholesterolu, mają działanie aktyoksydacyjne, ponadto mogą działać bakteriobójczo i wirusobójczo. Dodatkowo stosowanie przypraw ogranicza zastosowanie soli oraz cukru i zmniejsza konieczność wykorzystywania szkodliwych środków konserwujących. Naukowcy nieustannie badają prozdrowotne działanie ziół zarówno w zakresie zawartych w nich substancji bioaktywnych, właściwości konkretnej przyprawy, jak i diety, w której wykorzystywane są określone zioła.

Zapraszamy do aromatycznej krainy przypraw i ziół POLSMAKI – zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą handlową, którą kierujemy zarówno do lokali działających w branży gastronomicznej, jak i kucharzy, którzy gotują wyłącznie w zaciszu własnej kuchni.

...
jugema