Popularne mieszanki przypraw dla gastronomii
Rozpoczynając przygodę z gastronomią, warto się odpowiednio przygotować. Dlatego wybieraj najlepsze produkty do przygotowania rozmaitych potraw. Zaczynając od świeżego mięsa, wyborze najlepszej jakości przypraw, kończąc na dodatkach i sosach. Niezależnie od tego jaką kuchnię lubimy, wybór składników będzie się różnił. Jednak punktem, który łączy wszystkie potrawy, zdecydowanie jest wybór odpowiednich ziół i przypraw.
Najbardziej popularnymi przyprawami, w ostatnim czasie, są mieszanki przypraw, które zawierają zioła i przyprawy najlepszej jakości. Dzięki nim każda potrwa będzie niesamowicie smaczna oraz aromatyczna. Mieszanki przypraw nie tylko wzbogacą smak potraw, ale także mają ogromne właściwości zdrowotne. Najchętniej wybieranymi mieszkankami są:
- Curry – połączenie kurkumy, czosnku, pieprzu, kminku, cynamonu, kolendry, imbiru, chilli i kardamonu, idealnie będzie pasować do kuchni azjatyckiej. Potrawy będą aromatyczne, a ich smak ostro- korzenny.
- Zioła prowansalskie – mieszanka rozmarynu, bazylii, tymianki, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, oregano i majeranku. Idealnie sprawdzą się w marynacie mięsnej oraz sałatkach.
- Pieprz ziołowy – połączenie gorczycy, kolendry, curry, papryki ostrej, cząbru, tworzy korzenną kompozycję smaków
- Shoarma- ulubiona mieszanka przypraw, która przywołuje smak orientu. Czerwona papryka, sól, chilli, kumin, cynamon, stanowi idealne połączenie z wołowiną, wieprzowiną, drobiem.
- Przyprawa do kebaba – smak kuchni orientalnej przybliży nam mieszanka kminu rzymskiego, rozmarynu, czosnku i kolendry.
- Przyprawa do marynaty grillowej – uniwersalna mieszanka gorczycy, papryki słodkiej, pieprzu, cebuli, czosnku, urozmaici każdą marynatę.
- Przyprawa do ryb – doskonale się nadaje do pieczonych potraw rybnych, a zawarte w niej sól, koperek, pasternak, por, pietruszka, seler. Ryby opanierowane taką mieszanką będą wyjątkowo smaczne.
- Przyprawy do sosów – mieszanki ziół chętnie wybierane są do sosów. Sos Tzatziki czy koperkowo – ziołowy będzie idealnym uzupełnieniem każdej potrawy.
Wróć do bloga